Görans Svenssons överman

..är en kinesisk mattelärare på Department of Industrial and Manufacturing Systems Engineering, där vi pluggar. Han är riktigt risig på engelska och blir upphetsad och högljudd när eleverna inte förstår. Som om man skulle fatta bättre om han skriker in formlerna i huvudet. Lyckligtvis har jag gjort all matte jag behöver (någonsin) så jag har endast fått uppleva denna lärare utifrån klassrummet, i väntan på nästa lektion. Kolla in antckningarna han gör på tavlan. Tänk er kalkylen med en galen kinesisk mattelärare som pratar så man inte förstår och skriver så man inte förstår. Just nu känns hållflektionerna med Göran eller kalkyl med Lars som en piece of cake i sammanhanget.

Och röd penna. Gör det hela snäppet krångligare.

Ny bekantskap

Jag har fått några nya vänner! De gillar grässtrån, har långa cockerspaniel öron, är lite snoriga och hostiga men gillar när man kliar dem i pannan. De luktar lite men bits inte.

Ibland är det bra att ha vänner som inte har människorhjärnor. Getter är faktiskt väldigt trevliga djur. Och det är kul med djur som äter allt som man bjuder dem på.

Bortskämda svenskar

Vet ni vad alla svenskar som läser detta? Sluta gnäll för att det kostar 250 kr att gå till läkaren. Sluta gnäll för att frikortet på receptbelagda mediciner börjar gälla från 1800 kr. Sluta gnäll för att det kostar några tusen att laga hål i tänderna. Sluta gnäll för att ni måste vänta några månader på en operation. Jag ska också sluta gnälla. Jag börjar idag.

Vi har undersökt det amerikanska sjukvårdssystemet i skolan och jag måste säga att jag är häpen och skrämd. Jag ska dra det i korthet för er.

Ingen sjukvård är gratis i USA. Inte för barn och tonåringar heller. Vill man ha sjukvård måste man köpa en sjukvårdsförsäkring. Ibland är det företag som man är anställd på snäll och betalar en del av ens försäkring. Det är olika summor man ska betala, som har och göra med i vilket fysiskt och psykiskt skick man är i, ålder, kön osv. Har du ingen försäkring och behöver en operation är det bara att hosta upp pengarna eller vara utan operation. Rika människor har råd med bra försäkringar, fattiga människor har inte råd. Det är jätte jätte jätte dyrt. Är man tjej och "i en ålder där många skaffar barn" måste man betala 3 gånger så mycket i sjukvårdsförsäkring som jämnåriga killar. En vanlig förlossning kostar ca 50000-55000 kr. Är det med kejsarsnitt blir det 91000 kr. Då har vi ännu inte räknat in utgifter som mediciner, övernattning på sjukhuset, återbesök etc. Gallstensoperation 252000 kr. Amerikanarna är inte beredda att betala mer skatt för att alla ska få möjlighet till sjukvård. Citat: "Jag tänker inte betala någon arbetslös loosers sjukhusräkningar. Alla ska betala för sig själv." Jag förstår poängen. Men ändå. Man väljer inte att bli sjuk, och man kan heller inte förutspå olyckor. 

Alla sjukhus är privatiserade och vinstdrivande. Privatiserade sjukhus i Sverige skulle möjligen få upp kvaliteten på sjukvården och minska köerna. Men då måste alla få tillgång till vården.

I Amerika är allt möjligt. Om man har pengar.

Väderfenomen och hästar i motljus

I lördags skulle vi så stort ut till the Konza Prairie, prärien utanför Manhattan. Åka Laura Ingalls (Lilla huset på Prärien) hö-vagn efter häst, buffalos och en massa präriestigsvandring stod på schemat.

Sigrid och Jonna var taggade


Andréas, Nici och Sabine (med lunchlådor)


Lucy och Maggie

Skolbussen som skulle tuffa oss ut en bit utanför stan. De är otroligt osköna att åka i. Och har självklart inga bälten. Barn är ju bra på att hålla i sig vid krock. Dock finns ett body fluid clean up kit synligt i alla dessa bussar.


Dock satte detta väldigt underliga moln lite käppar i hjulet för vår utflykt. Detta är alltså ett moln med ett annat moln som väller in under. Man kunde verkligen se vindarna snurra runt molnet, det var väldigt mycket turbulens och väldigt nära en tornadopelare. Men vi åkte iallfall ut med bussen och trotsade eventuella stormar. Det fick vi ångra. Hällregn, åska och inställda buffel tittar turer. Vi åkte hem och surade en hel eftermiddag istället. Ironiskt nog möttes vi av knallblå himmel och strålande solsken när vi kom fram till campus. Välkommen till det manhattianska vädret.
________________________________________________________________________________________

Nu har det verkligen smällt till och blivit höstigt här. Vi har ungefär 8 grader på nätterna och 15-18 på dagarna. Solen värmer men vindarna har blivit kalla. Det var sommar och 30 grader ena dagen och nästa dag var det höst. Perfekt för en promenad iallfall, finns ju inget dåligt väder...
 
Jag vet inte om de här fåglarna är flyttfåglar men det såg så roligt ut när alla fåglar ville sitta på den översta ledningen. Flera hundra meter fågelbeklädd elledning.

Klädd för höstvindar

Vi hittade en fin promenadväg upp på en höjd så man såg lite av Kansas.

Var ju tvungen att klättra lite på K-States ägor.

Där hade de fina hästar och kor som de tydligen forskar på eller nått. Men man fick inte klappa för det var taggtråd runt hagarna. Jag var lite rädd att det var el i taggtråden men Andréas visste att det inte var det för taggtråden var virad runt en metallpinne som var nedstucken i marken. Ibland är det skönt att vara ihop med en ingenjör så slipper man tänka själv.

So long!

Vin är regelbrott

Vi har haft myskväll i mitt och Jonnas rum. I lördags köpte vi vin, ostar och kex, korv och vindruvor. Det är egentligen strängeligen förbutt att ha vin på rummet, man får inte heller ha öl över 3.5 %. Men vi är ju så olydiga så det brydde vi oss inte om. Det var ju inte ens en fest, mer en finsmakarafton.


Problem uppstod dock när vi insåg att ingen hade en vinöppnare. Dessvärre hade vi kostat på australiensiskt och ungerst vin utan skruvkork. Hade det varit amerikanskt hade det förmodligen haft skruvkork. Men vi har ju varit med förr och Andréas bär ju med sen Gerber Multi tool överallt. Skulle visa sig vara det bästa han släpat över atlanten. Om ni inte har en vinöppnare är en skruv och Andréas allt ni behöver.
1)Skruva i skruven långt in i korken.
2) Håll i flaskan i golvhöjd.
3) Dra ur korken med tång-delen på multitoolen.

Sådärja!

Sigrid och Jonna var upplagda för ost och vin.

The thing!

Lördagen var lite av en deppig dag. Det är lite kämpigt att vara här i USA. Samtidigt känner jag mig skamsen över att gnälla, nu när jag ju äntligen är här. Men ändå. Det är inte alltid enkelt.

Vi har ingen bil men vi vill ha en

Idag har vi kollat på en Ford Focus från 2002. Vi var jättespända och tänkte att nu äntligen hittar vi en bra bil som kan ta oss ut i vida världen. Men njaaa så var det inte riktigt.
1) Stor spricka i framrutan. Det fixar vi säger bilhandlaren. Ni får den för samma pris inklusive ny ruta. Feint tänker vi.
2) Försöker starta bilen för att provköra. Bilen startar inte. Vi anar ugglor i mossen. Många och stora ugglor.
3) Bilhandlaren måste starta den med externt bilbatteri.
4) Motorn går inte jämnt.
5) Det börjar ryka lätt från motorn.

Slutsats: Vi köpte inte bilen. $3300 skulle han ha. Vilket skämt. Biljakten fortsätter.


K-S-U whooooo K-U-Sucks

Vi har varit på volleybollmatch. Kansas states damer mot Kansas Universitys damer. Kansas University är våra stora rivaler, inom alla sporter. De har en ful papegoja som logga och en mellanblå ful färg på sina lagdräkter. De kallar sig själv Jayhawks. Kom igeeen. Vi är ju Wildcats i lila! Slår något högre.


Här är Jayhawksen uppradade, redo att få däng. När man spelar volleyboll får man ju röra bollen tre gånger per lag. Ofta vill man "lägga upp" bollen för sina lagkamrater för att de ska kunna smasha över den på andra lagets planhalva och få poäng. Så man utnyttjar gärna de tre tillslagen man får ha per lag. Perfekt för publiken. Då kan man säga K på första tillslaget, S på andra och U på sista (Kansas, State, University) och sen tjoar man om K-State får poäng eller skjuter en svår boll över till andra laget. När Jayhawksen har bollen säger man istället K på första tillslaget, U på andra och Sucks på sista (Kansas, Univeristy, Sucks). Kul men lite elakt.

Sean från Australien och Meghan som jobbar på Study Abroad office. Sean och en spansk kille som heter Pablo är volleybolltjejernas största supportar. Förmodligen på grund av att tjejerna har shorts i storlek med trosor.


Självklart halvtidsvilounderhållning av Classy cats.


Och en del av skolans marching band. Dom är verkligen grymma!

 
Ha haaa! Fick en bild på mig och Willie! Vi vann förresten matchen med 25-15, 25-20, 23-25, 31-29. K U Sucks!

Kansas City blev vår räddning!

Vi har varit på vår första roadtrip i Usa! Den tog oss hela vägen till Kansas City och Missouri, ca 20 mil bort. Om man är lite elak kan man uttala Missouri som Misery. Statgränsen mellan Kanaas och Missouri går tvärs igenom Kansas City, så antingen kan man vara på den bra sidan (Kansas) eller på den dåliga (Misery).

Söta Laura och Ben skjutsade ut oss till flygplatsen för att hämta en stooor Chrysler som skulle ta oss österut med automatiska dörr- och bakluckeöppnare och allt.



Vi var väldigt nöjda med vår familjebil. Ni kanske inte ser energidrycken Andréas har i handen men den var rejäl. Han blev ungefär värre än ekorren i Over the Hedge efter att ha svept den.


Alla barn i bilen hade det bra!


Så bra så vissa somnade och då var man ju snabb på att ta kort och retas.


Mr Chaffis. Hög på Monster Energy Drink.

Platt platt platt. Som en pankis. Man ser vägen försvinna i horisonten och John Wayne skymta bakom kullarna.

Lördagen spenderades på Worlds of Fun som är en stor nöjespark. Vädret var kanonfint! Olyckligtvis så åkte vi Finish Fling, Finska Flirten nästan först av allt, vilket var en stor centrifug som gjorde att man klämdes mot väggarna fastän golvet hissades undan. Kändes ungefär som någon försökte gräva ut ögonen på en inifrån. Så efter det var man lite mosig, men vi körde på med mer karuseller och lite fika så var man fit for fight! Lite beklämmande dock att se fetmaepedemin i Usa med egna ögon. Folk är verkligen feta här. Och barnen också.


Detta är precis innan vi alla åker en vattenkarusell som resulterade i att vi alla var dränkta i grönt vatten som luktade illa efterhållet akvarium. Som tur var torkade solen oss ganska snabbt.


Den som inte vågde åka kunde ta Chicken Exit, men jag vågade självklart åka allt!


Var tvungen att att en bild. Julpyntningen redan igång i september. Jag är inte förvånad. Allt i Usa är extremt åt något håll.

Det var väldigt skönt att komma ifrån campus och se något annat. Kansas City var en jättemysig stad, dit åker vi nog fler gånger! Men helt omöjlig att ta sig runt i om vi inte hade haft bil, vilket verkar vara läget i alla amerikanska städer. Sjukt jobbigt.

Vi vet en hemlighet

Jag är sjukt avundsjuk på det här kortet! Willie the Wildcat, skolans Football lags maskot. Vem som är Willie är egentligen hemligt men jag och Andréas veeeet....


K-S-U Wildcats!

Å! Vi har varit på amerikansk football! Vilken grej!
Vi hade rustat oss med lila tröjor, pom-poms, foam-hands och Jonna hade tillochmed fått tag på en hawaii-krans i lila och vitt.


Alltså, är den inte för kul?!


Till och med en wildcat på kinden!


Ett underligt fenomen, nämligen tail-gating. Man parkerar alltså sin bil på parkeringsplatsen några timmar innan matchen börjar, fäller upp tält, stolar, campingbord, smäller upp grillar, fryslådor, mat till 1000 och hela släkten samlas vid bakluckan på bilen, grillar, äter, dricker öl och kommer i stämning. Det blir en hel del familjer eftersom stadion tar 55 000 pers och det var slutsålt... Det var bara bilar och grillar så långt ögat kunde nå.


Å så hittade vi en sverigeflagga! Det var ett gäng från svenskstaden Little Sweden Lindsborogh (Lindesberg månne??). Alltså ättlingar till utvandrade svenskar. De kunde några fraser på svenska, bjöd på öl och mat och vi blev bjudna till Lindborogh för en rundtur. Nice! Konstigt det där. Man är som släkt bara för att man kommer från samma land.


Så kom vi äntligen in på stadion, på studentläktaren, där man mest står upp och tjoar.


Ja ni ser ju att det var rätt så packat. Här är det K-States marchingband som spelar och går runt i formationer samtidigt! Koordination och simultanförmåga!


Wildcats i lila och vitt, UCLA i vitt och guld. Flott ska de va! En sak som var tråkigt på matchen var att publiken buade när motståndarlaget kom in på planen. Så gör man väl inte?! Men hur som helst så krossade vi UCLA med 31-22! Det var fest på läktaren! Matchen tog ungefär 3.5 timmar och vi stod i gassade solsken halva tiden så Andréas är Rudolf med röda mulen nu för tiden, haha!


Vi firade segern med pizza tillsammans med svenskättlade Laura och Ben! Jag och Andréas lärt känna Laura som jobbar i cafeet i ingenjörsbyggnaden och vi fick nu också lära känna hennes kille Ben. Så härliga människor! Det var en jättehärlig dag och en jättetrevlig kväll! 

Som en påse skridskor

Senaste dagarna har varit katastrofala. Vi har aldrig pluggat så här mycket och aldrig haft så här mycket läxor. Idag har vi fått reda på varför. Vi är inskrivna på två kurser för mycket. Isep som vi reser genom tillåter bara att man tar 3 stycken Graduatekurser per termin. Så vi måste hoppa av två kurser, vilket känns otroligt skönt, för det har helt enkelt varit för mycket arbete. Förhoppningsvid kommer vi nu känna att vi hänger med och har tid att göra lite annat förutom att plugga.

Till exempel som att gå på American Football på lördag!!! Första matchen mot UCLA! Min fina Andréas bjuder mig på matchen. Ser jättemycket fram emot det!
 
Letar frenetiskt efter en sån där stor hand med pekfingret upp som man kan trä på sin egen hand när man hejjar. Foam hand heter det visst. Men de är slutsålda överallt!

Vi har även varit med om ett äkta "Cops" moment! (Ni som brukar slökolla Cops på tv, ni fattar. Med vinjetten Bad Boys Bad Boys Whattcha gonna doo) Två polisbilar, två poliser med revärer på byxorna och allt, en skum bil med två skumma killar i. Det var hand cuffs och näsan på skumma killarna tryckt mot polisbilens huv och hela alltet! Vi tog såklart bilder. Man är väl turist.


Sen har jag fått erbjudande om att vara med i Traktorklubben här på skolan. Smickrad, ja. Jag var tvungen att ta ett kort. Visst ser dom ut som äkta farmare!

Så söta!

Jag har ju lovat er bilder på riktiga cowboys med hatt, belt buckle, boots, wranglerjeans, rutig skjorta med markerat ok och sån där slips som är två snören med någon silvergrej. Det kryllar av dem. Men jag är lite blyg för att fråga efter en bild så här får ni ett smygfoto...

Såg en kille idag som hade det sjukaste bältesspännet! Det var garanterat lika stort som en kladdkakeform! Och tightaste jeansen. Det måste ha varit stretch.

Har lyckats få ont i halsen och haft lite feber idag. Jävla AC. Nu får jag äta halstabletter och tjura. Bara jag blir bättre till lördag så jag kan heja på våra Wildcats. Har ju tillochmed memorerat sången man ska sjunga.

Men det finns en match att se fram emot!

Men ingen idé att sura länge, för Andréas ska bjuda mig på football match på stora stadion på lördag! Tjohoo! Gooo Cats!

RSS 2.0