Mer paket

Ha haa! Mer paket i brevlådan! Rara Mamma har skickat pyssel och ett fint silverhjärta med extra lång kedja, såsom jag gillar! Tusen tack! Nu ska väl de där tre veckorna tills vi får kramas gå extra snabbt!

Första Advent!

Jag är en riktigt bortskämd lillasyster. Häromdagen fick jag ett stort tjockt paket från Katrine, innehållandes.....ta tam ta dam ADVENTSKALENDER!!!


Jag ville först bara klösa upp alla paket utan att tänka men jag höll mig lugn, och har i morse öppnat det första innehållandes godis, wasa-sandwich och pepparkakor!
STORT tack Katrine, nu kommer veckorna till jul gå lättare!

Black Friday Sale

Nu är vi i Austin, påväg norrut igen. Gårdagen i Corpus Christi var helt underbar, vi badade och promenerade på stranden hela dagen vilket resulterade i att vi alla brände oss lite. Men vad gör det när vattnet är 25 grader och man aldrig vill gå hem! Så underbar november! Vi har ätit en Thanks Giving Dinner med kalkon, potatismos, stuffing (typ kryddad brödgratäng) och tranbärsgele. Nam! Imorgon tidigt, tidigt åker jag och Jonna och Sigrid till en av de gigantiska mallsen här för Black Friday Shopping. Black Friday är den dagen på året som det är super duper rea i alla affärer. Vissa affärer öppnar vid midnatt, andra 3-4-5 på morgonen, med långa köer utanför. Kommer bli galet!

San Antonio, Texas

Uppdatering från San Antonio Texas: Sitter i hotellobbyn och funderar på om jag ska släpa ut mig till poolen eller inte. Härligt väder och mycket bilkörning! Vi har varit på rodeo och bullriding i Dallas, NHL hockey och snikat till oss platser precis vid isen och igår var vi och kollade på San Antonio Spurs som leder NBA, basket ligan.

Vi har det bra! Bilder kommer!

Är skolan svårare?

Det är många hemma som undrar om skolan är svårare här, hur står sig kvaliteten på utbildningen hemma mot den här?
Jag skulle vilja säga att det är inte svårare, bara annorlunda. Ingenjörsprogrammen här är väldigt teoretiska, så de läser alla magsårskurser som man ska läsa. I gengäld kan de lite mer matte och ingenjörsvetenskap än oss.
Men de har inte tillgång till den prototypverkstad som MDH har, och de har inga produktutvecklingskurser och de kan ingenting om presentationsteknik.

Programmet på MDH som vi läser, som väver ihop ingenjörskonst med produktutveckling är unikt och ger en unik kompetens som jag tror och hoppas är konkurrenskraftig. Ingenjörerna som examineras från KSU är garanterat duktiga ingenjörer men inte så bra produktutvecklare.

Så ingen är bättre, de är bara annorlunda, och beroede på vad man vill syssla med så är det ena kanske bättre. Men jag är faktiskt förvånad över att MDH visade sig ha ett bra ingenjörsprogam i jämförelse. Hade jag fått designa om programmet hade det innehållt en gnutta mer ingenjörsvetenskap och en smula statistik.

Vi ska vara extra glada för att vi kan ta en civilingenjörsexamen på 5 år också och just att ta en Masterexamen är nog enklare i Sverige. Här måste du läsa 4 år för att bli Bachelor (då är första året ungefär som sista året på gymnasiet så det jämnar ut sig). Sen, OM du har väldigt högt betygsgenomsnitt (och mer pengar) får du läsa vidare till Master i ytterligare 2 år. Masterstudenterna måste ha högsta eller näst högsta betyg i alla kurser de läser på Masterprogrammet, har de låga betyg i två kurser kan de bli utkickade. Ingenjörer är väldigt högt ansedda i USA, och svenska ingenjörer med.

Sen betalar vi ju inget hemma heller. Det är ju faktiskt fantastiskt. Här betalar man minst 124000 kr/ år i skolavgift (inte inräknat bostad, mat, böcker, sjukvård etc) om man inte är från Kansas ursprungligen. Är man från Kansas ursprungligen kommer man undan med 66000 kr / år. Masterprogrammen är förstås ännu dyrare. K-State är rankat ett av de billigaste universiteten i Usa (!!!!). Studenterna finansierar sin utbildning själva genom lån förutsatt att någon går i borgen för dem, eller får utbildningen betald av sina föräldrar eller får stipendier som täcker utbildningen. I princip alla studenter måste jobba extra och de får ungefär 50 kr / timme i lön.

Det var det!


Redo för avfärd

Imorgon bitti åker vi till Texas! Vi har lov till 28 november pga av Thanks Giving högtiden som firas här. Planen är att hinna se en rodeo i Dallas imorgon kväll, men innan det måste vi beta av ca 9 timmars körning. Vi har iallafall piffat till Dogge med ny ram till registreringsplåten, kollat olja, lufttrycket i däcken och fyllt på bensin.

Så nu kan vi fara!

Registreringsplåtramen hittade jag i Little Sweden, Lindsborg. Är den inte kanon!

10 saker

10 saker som är bra i USA
1. De flesta är öppna, trevliga och hjälpsamma.
2. Man behöver sällan betala för parkering och aldrig för toa-låning eller ett glas vatten.
3. Det är väldigt många företag som vill anställa studenter över sommaren.
4. Kanelbullarna.
5. Folk kommer ihåg vad du heter.
6. Det finns inga 3-försäljare någonstans.
7. De mesta är ganska billigt.
8. Det är okej att vara stolt, ha målsättningar, berätta att ett prov gick bra eller hur kul man kommer ha på semestern. Och ingen är sur eller missunnsam.
9. Underhållsbranschen
10. Familjen är väldigt viktig

10 saker som är dåliga i USA
1. Toaletterna som inte har ring hela vägen runt och splash-spolar så om man inte är snabb ut från båset får man stänk på sig
2. Folk jobbar generellt jättemycket och har lite semester.
3. Skatte-%en är inte inräknat i priset på prislappen, så allt blir dyrare än vad man trodde när man ska betala.
4. Kaffet. Vill man ha nära ordentligt kaffe, beställ en vanlig kaffe med en shot espresso.
5. Pappret. Alltså kollegieblocken och dylikt. Som att skriva på bakplåtspapper.
6. Man får fylla i blanketter för allt! Och så är det en massa finstilt så man blir helt nervös och skriver fel.
7. Folk går till lektionerna i pyjamasbyxor
8. Farenheit, pounds, inches, oz, floating oz, yards. Helt ologiskt och dumt och det håller amerikanerna med om.
9. Akronymer. K.S.U. Kansas State University, H.I.M. Helping International Students
10. Amerikanska hemsidor är en katastrof.

10 svenska saker som jag längtar efter
1. Alla ni där hemma
2. Mineralvatten
3. Rena lägenheter och hus
4. Jämn asfalt på trottoaren och inte cementblock som man snavar på
5. Lösgodis
6. Att svenska är så jäkla enkelt och engelska kan vara så svårt ibland.
7. Att folk faktiskt har tänkt till innan be byggde ett hus, en gata, en hemsida, etc.
8. Säger någon att det är så, så är det så och man får prata med rätt person nästan på en gång.
9. Ordentliga tvättmaskiner som tvättar rent.
10. Kräftor

Missade snön

Det har snöat här i helgen! Men.. Vi missade de snöflingorna som föll.. Vi var inomhus och kollade på Inception.
Vi har även varit i Topeka och kollat på cross-cycling och hejjat på våran klasskompis Tyler som är nära besatt av cyklar och cykling.

Det var kalllllllttttt.. Men vi hade gjort skyltar iallfall! Så vi sprang runt och tjoade och hejjade med Tylers tjej Hillary.

Han vann inte men kul var det iallfall! Och lerigt!

Jag åt räkor på legendariska Hooters i Topeka!

Och fick med en souvenir hem!

Bara en vecka kvar till Texasinvasionen

Fast först ska vi ju en vecka till Texas förstås! Dallas, San Antonio, Corpus Christi, Austin (där ska jag gå på IKEA), Oklahoma City och sen hem igen.

Käns dock lite överskuggat av julplanerna. Dogge med på ett hörn såklart.

Utforskarna Sörensen och Jonsson

Julplanerna fixade! Åker 15 dec från Manhattan på roadtrip till västkusten. Vi räknar med att det kommer ta ca 5 dagar att köra ner. 20 december möter vi upp Ida, Katrine mamma och pappa norr om Los Angeles, sen roadtrippar vi tillsammans till San Fransisco och spenderar julafton på en vingård. Åker genom Yosemite National Park ner mot Los Angeles igen och möter upp Lina och Andréas mamma och pappa den 27 december. Bor i beach house på Huntington beach en vecka och sticker till Hawaii den 5 januari. 13 januari är vi tillbaka i Los Angeles, styr Dogge (bilen) mot Grand Canyon och Manhattan. Snacka om världens bästa vinterlov!

Bastkjol på Hawaii är ju absolut ett måste!

Tacka vetja logdans, där får man vara som en fogsvans

Logdans, jajjamän, det har jag varit på igår. Ett helt gäng rutigskjorta+boots+hatt-klädda människor som dansade two step, bugg och linedance. Det var kul! Men svettigt. Har fixat mig en flanellskjorta så jag smälter in lite bättre.

Jag har ju lovat er en bild med en cowboy, så varsegoda!

Laura som hade organiserat allt.

Tjejjerna var med och blev uppbjudna av svettiga cowboys.

Och första halvan av lördagen har spenderats med att bygga ihop en legosats till en polisbil 25 gånger. Det är en labb vi har i skolan, man ska simulera en monteringslinje i en bilfabrik och förbättra produktiviteten.

Såhär vart det när det var färdigt! 25 gånger...

Spökhotell, skylines och söta bullar

Allhelgona helgen spenderades på tu man hand med Andréas i Kansas City. Att vi inte längre får bo ihop och måste låtsas antingen vara gifta eller endast studiekompisar är rätt så slitigt så vi behövde andas ut ett par dagar. Vilket hotell passar inte bättre förutom Hotel Savoy, som är Kansas Citys äldsta hotell! 1888 är det byggt. Med knirkiga golv och säkert en massa spöken.


Detta är frukostsalen. Med silvergafflar och vitklädda passoppare.

Och man fick äta nästan vad man än kunde tänka sig till frukost, och allt smakade superbra. Men den där kanelbullen som jag håller i handen fick faktiskt stanna i handen. Den vägde ungefär ett halvt kilo. Det var helt enkelt för mycket smör och socker, och ni som känner mig vet att om jag ratar en bulle för att det är för mycket smör och socker... Ja det måste vara kopiösa mängder.

Alltså jag har en miljon bilder på hus och skylines och allt möjligt, men jag tänkte inte ladda upp det.

Okej då lite höghus får ni, men bara för att det är en sån söt kille i förgrunden. Andréas åt förresten rå tonfisk till middag en kväll. Det var lite gott faktiskt. Han var tvungen att testa eftersom det är förbjudet (tror vi) att servera rå fisk i Sverige.

Här är vi på Farmers Market. Och vi är lite slutsjasade och behöver vila fötter och huvvet och äta lunch. Vi fortsatte våra matexperiment (först var det ju tonfisken dagen innan) och letade upp ett halvsjaskigt ställe med arabisk text och skit i hörnen.

Vi kände oss så världsvana så jag vet inte vad. Smygdrack en massa vatten för hu vad starkt det var för våra mes-svenne-smaklökar.

Ibland kanske man visar sin autistiska sida lite väl öppet. Det där med att dölja sina känslor blir svårt när Andréas propsar på att släpa upp en på en kulle i snålblåst till något "War Memorial Museum" där han vill fota monument som ser ut som silos. Han lyckades visst fota min positiva uppenbarelse också. 
























Men så fick vi se dinosauriemuseum med dinosar som rörde sig och röt. Och då är det ju klart man tinar upp, men mest för att jag fick skratta åt Andréas som var rädd på riktigt och klagade på ryggvärk för att han hade så mycket kalla kårar.

Annars drack vi en massa vin på liv och död eftersom Andréas råkat ha sönder flaskhalsen på en flaska med en skitdålig tvådollarsöppnare. Men vi tänkte att glaset borde ju sjunka till botten och gör det inte det så tänker vi ändå chansa för vi häller då inte ut något 12 dollars vin här inte. Käka brie och dricka glasvin i tre timmar och diskutera. Inte fel de! (Vi lever än så det sjönk nog till botten)


RSS 2.0