Är skolan svårare?

Det är många hemma som undrar om skolan är svårare här, hur står sig kvaliteten på utbildningen hemma mot den här?
Jag skulle vilja säga att det är inte svårare, bara annorlunda. Ingenjörsprogrammen här är väldigt teoretiska, så de läser alla magsårskurser som man ska läsa. I gengäld kan de lite mer matte och ingenjörsvetenskap än oss.
Men de har inte tillgång till den prototypverkstad som MDH har, och de har inga produktutvecklingskurser och de kan ingenting om presentationsteknik.

Programmet på MDH som vi läser, som väver ihop ingenjörskonst med produktutveckling är unikt och ger en unik kompetens som jag tror och hoppas är konkurrenskraftig. Ingenjörerna som examineras från KSU är garanterat duktiga ingenjörer men inte så bra produktutvecklare.

Så ingen är bättre, de är bara annorlunda, och beroede på vad man vill syssla med så är det ena kanske bättre. Men jag är faktiskt förvånad över att MDH visade sig ha ett bra ingenjörsprogam i jämförelse. Hade jag fått designa om programmet hade det innehållt en gnutta mer ingenjörsvetenskap och en smula statistik.

Vi ska vara extra glada för att vi kan ta en civilingenjörsexamen på 5 år också och just att ta en Masterexamen är nog enklare i Sverige. Här måste du läsa 4 år för att bli Bachelor (då är första året ungefär som sista året på gymnasiet så det jämnar ut sig). Sen, OM du har väldigt högt betygsgenomsnitt (och mer pengar) får du läsa vidare till Master i ytterligare 2 år. Masterstudenterna måste ha högsta eller näst högsta betyg i alla kurser de läser på Masterprogrammet, har de låga betyg i två kurser kan de bli utkickade. Ingenjörer är väldigt högt ansedda i USA, och svenska ingenjörer med.

Sen betalar vi ju inget hemma heller. Det är ju faktiskt fantastiskt. Här betalar man minst 124000 kr/ år i skolavgift (inte inräknat bostad, mat, böcker, sjukvård etc) om man inte är från Kansas ursprungligen. Är man från Kansas ursprungligen kommer man undan med 66000 kr / år. Masterprogrammen är förstås ännu dyrare. K-State är rankat ett av de billigaste universiteten i Usa (!!!!). Studenterna finansierar sin utbildning själva genom lån förutsatt att någon går i borgen för dem, eller får utbildningen betald av sina föräldrar eller får stipendier som täcker utbildningen. I princip alla studenter måste jobba extra och de får ungefär 50 kr / timme i lön.

Det var det!


Kommentarer
Postat av: Ida

Bra skrivet, informativt, korrekt och intressant. Bra jobbat, ingenjör Sörensen! :)

2010-12-02 @ 19:25:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0