Jag är helt uppeldad pga populationsekologi

Biologi alltså! Inte visste jag att det var så kul!!! Ja. Inte all biologi då. Inte gräs och sånt. Eller fåglar. Sånt skiter jag fullständigt i. 

Idag har vi pratat om populationsekologi. Det handlar i stora drag om hur det kommer sig att vi på senaste 1000 åren ökat från omkring 1 biljon folk till snart 7 billar. Och mer blir det, år 2050, 9 biljoner. Och hur FAN kommer det vara då? Vem ska fixa fram käk, rent vatten, någonstans och bo, sjukvård och sophantering för alla 9 biljoner (det är 9 tusen miljarder, 9 nollor (!) ). Det finns något som heter carrying capacity som innebär taket för hur stor en population kan bli innan det går helt galt och individer dör i svält, världsomfattande sjukdomar, krig eller annat som håller populationen i schack. Så räkna med att taket för snart är nått. Inte för att vara domedagsprofet eller något.

I Kina bor det 1.3 biljoner och i Indien 1.09 biljoner. I Usa 294 miljoner. I Sverige inga biljoner iallafall. Jag tyckte nog att det var lite väl hårt av Kinas regering att ha enbarnsregeln för kinesiska familjer. Men det är faktiskt inte så grymt. Det som händer om en så stor befolkning får växa obegränsat är att landet ganska snart inte kan hantera befolkningsmassan istället, med fattigdom, krig, ofrivillig emigration, svält osv som följder. Problemet i Kina är istället att pojkar är finare än flickor, så flickfoster blir bortaborterade eller "försvinner" efter de blivit födda. Befolkningstypografin för Kina är otroligt snefördelad med alla killar som finns, men väldigt få tjejer. Det som kommer hända är att befolkningen kommer att avta, dels självklart på grund av dödsfall men också för att det helt enkelt inte finns nog med tjejer på alla killar. Så det kommer finnas (och finns) en jäkla massa ledsna singelkillar i Kina.

Ett land som har hög reproduceringstakt (man får många barn) men som inte kan erbjuda befolkningen teknisk utveckling, sjukvård, etc kommer hållas kvar i fattigdomen pga av befolkningsmassan, dvs en massa munnar att mätta. Det är det som många Afrikanska länder står inför nu.

Sen kan man ju undra hur Sverige, med alla gamlingar som ska ha vård och inte nog med yngre som kan ta hand om dem, ska klara sig. Det kommer ALDRIG att gå utan invandring, för även om alla svenska familjer börjar spruta ut ungar nu så är det för sent! Kanske något för Sverige Demokraterna att bita i. Läs en bok om populationsekologi för fan.

Bra jobbat om du har orkar läsa ändå hit! Intressant detta! Kul dag i skolan!

Kommentarer
Postat av: sis

Bra rutet Joss! Visst är det intressant och hemskt!? Man undrar ju bara om det hjälper att "vi" vet detta som bor i norrlands glesbygd och inte direkt trängs och att det som sker och länge har skett i ex Afrika bara fortgår och vi inte bryr oss… Vi fortsätter köra bil, köpa applegrejer och skaffa kids för att det är så gulligt med polarn o pyretkläder. Man kan lätt bli lite domedagsprofet, fråga mig. Men kul att du gillar biologi, visst är det intressant!! Man kan ju också alltid börja en ny utbildning om man har 32-årskris och känner sig inne på fel ideologiskt spår… Kram på dig!

2011-02-10 @ 08:43:29
Postat av: Jossan

Ja. Var och en får göra vad de kan, det kommer inte hända grejer över en natt. Tyvärr. Sjukt intressant! Vi har så bra lärare i Biologin. Men jag tror jag håller mig till att vara ingenjör. Verkar som man måste ha beige Columbia fleece varje dag om man riktar in sig på biologi för mycket. :-D



Äh, vadå kris! Det är ju kul att plugga ju! Det är bara köra. Och jättebekvämt för mig för jag kan bara ringa dig när jag börjar bli hypokondrisk. :-)

2011-02-10 @ 18:51:36
URL: http://helthundra.blogg se
Postat av: Ida

VAddå " bra jobbat om du orkat läsa hit" det här är ju jätteintressant! och jätteviktigt. Liza har läst mycket sånt här, och berättat. mycket intressant!!

2011-02-10 @ 22:33:36
Postat av: Ida

Men beige Columbina fleece kanske man inte vill ha varje dag.. ;)

2011-02-10 @ 22:34:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0